10.2.08

Heja Christer Sjögren

En gång i tiden så var melodifestivalen en årlig kalkon. En cancersvulst på samhällskroppen, som någon pingstpastor på landsbygden skulle ha sagt. Alla tittade på tävlingen men ingen ville erkänna det. Det var töntiga bidrag, dåliga låtar och det var bara en gång per år. En tävling där en jury valde ut vilket bidrag vi skickade till finalen och hoppsan hejsan sen var allt klart.

Men nu, som alla vet, så är det niohundrasextiosju deltävlingar i Ystad, Uddevalla, Örkelljunga, Krokom, Svenshögen, Stockholm, Göteborg med flera. Ett himla holabaloba för ett gäng stackars låtar.

Allt har blivit så himla seriöst.

Min introverta indiesjäl kan till och med tycka att en schlagertakt är bra någon gång ibland. Men grejjen med hela Melodifestivalen, med alla schlagers, är ju att det svara pinsamt, dåligt och katastrofalt banalt och naivt!

Så tack Christer Sjögren. Tack för din urkassa låt, ditt löjliga nummer, dina partyparty-dansare med stora solfjädrar. Alla seriösa schlagerfans gråter floder av glitter för att din låt gick vidare. Fel fel fel som Magnus och Brasse hade sagt. Inget skoj och ploj här inte nu när allt har blivit så seriöst.

Christer Sjögrens låt är schlager. Enligt mig har den alla ingredienser en schlagerlåt ska ha. Pinsam, trallvänlig och banal.

Heja Christer i finalen!

1 kommentar:

Anonym sa...

Tjena schlager-Peter!
Jag kan på ett sätt förstå din argumentation. Det blir ett identitetsproblem när något som man inte ska gilla och aldrig gillat, plötsligt börjar bli bra. Jag skulle också hamna i ett dilemma om jag plötsligt började skratta åt Stockholm live...

Det är slående att de som mest saknar den gamla tiden med dansbandsschlager, Nick Borgen och Tiffanys är de mest konservativa schlagerfansen samt de mest festivalfientliga. Fast de saknar det av helt olika anledningar..

Även om jag tycker att Christer Sjögrens låt inte var mycket till låt (det hade inte ens varit bra som pausnummer) så tycker jag inte att det förstör tävlingens trovärdighet att den går vidare. Det snarare höjer intresset ytterligare för det finns få grejer som är så kittlande som när det blir kamp mellan stad-landsbygd och folket-etablissemanget.

Det har redan varit galet mycket hysteri kring tävlingen, och då har fröken hysteri själv, Carola, fortfarande inte uppträtt....

 
Musik bloggar